4 tips om een zelfzekere public speaker te worden.

Weinige zijn geboren als ervaren, entertainende spreker. Als spreker wil je jouw publiek informeren, tussendoor aan het lachen brengen en hoop je dat jouw publiek aan jouw lippen hangt tot het einde. Het lijkt bij sommige vanzelf te gaan. Dat is het niet. Elke ervaren spreker had ooit evenveel stress en angst als jij, mezelf inclusief.

Iedereen heeft ooit wel al eens een spreekopdracht voor school moeten voorbereiden. Ik ben altijd heel sociaal en extravert geweest maar die spreekopdrachten vermeed ik liever. Ik deed het echt niet graag en struikelde vaak over mijn woorden. Ik was die dag liever ziek geweest. Zingen voor een groep daarentegen ging vanzelf. Als klein kind gaf ik voor heel de familie een optreden en leefde ik me uit samen met mijn nichten op het podium dat mijn papa zelf gemaakt had in onze tuin. Toch frappant dat er zo’n verschil is tussen het spreken en het zingen. Het ene gaat vanzelf en het andere meed ik liever. Ik heb er nooit echt bij stilgestaan maar in mijn huidige job is dat natuurlijk een cruciaal punt. Vanwaar komt die spreekangst? We hebben als mensen schrik om uitgelachen te worden, om ondeskundig te zijn en fouten te maken. Dat is iets dat al van jongs af aan wordt gestraft. Fouten maken mag niet want dan heb je een slecht rapport, krijg je commentaar van de leerkracht en misschien ook je ouders. We worden beoordeeld door andere op basis van deze fouten. Maar wat als we die fouten nu eens omarmen? Ik geef je alvast 4 tips om zelfzekerder jouw podcast of online cursus in te lezen.

Start met een open mind

Als spreker leggen we onszelf vaak heel wat stress en druk op omwille van de gedachte dat onze luisteraars bepaalde vooroordelen of meningen zal hebben. Ik bedoel dus dat we vaak al zelf gaan invullen wat anderen over ons zullen denken. Het zijn net deze gedachten die onze valkuilen zijn als spreker.

Blijf authentiek

Mensen connecteren met echte mensen. Het is net aangenaam indien een spreker eens een fout maakt of een fout toegeeft. Als die vertelt over de struggles die hij heeft meegemaakt, wel dan volg ik terug, dan heb je mijn aandacht. Je hoeft dus zeker niet steeds je verhaal opnieuw te starten indien je een fout maakt of over je woorden struikelt. Behoud je naturelle en ga gewoon verder met je verhaal. Niets is zo vervelend als een spreker die zijn verhaal continu onderbreekt om zichzelf te verontschuldigen. Tijdens het spontaan spreken doe je dat ook niet.

Oefening baart kunst

Het is een mythe dat je er als ervaren spreker geboren wordt. Het is inderdaad zo dat sommige minder schroom hebben om voor een groep mensen te spreken maar dat maakt van hen nog geen goede spreker. Neem jezelf vaak op en beoordeel jezelf nadien. Je zal enorm veel leren van jezelf en stilaan je skills als spreker verbeteren.

Laat je begeleiden

De meeste publieke figuren hebben reeds heel wat mediatraining achter de rug. Stem- en uitspraaktraining is daar vaak een onderdeel van. Je hoeft het dus zeker niet allemaal alleen te doen. We vinden het normaal dat een topsporter zich door een volledig multidisciplinair team laat begeleiden maar als topspreker of -zanger is dat eerder een taboe. Doorbreek het taboe en laat je begeleiden.

© Anouk De Vleeschhauwer. Alle rechten voorbehouden

Share:

More Posts

Podcast reviewed: Radio Mama

Deze week vertel ik je meer over… RADIO MAMA door Kristien Wollants Een podcast over ouderschap in de vorm van interviews met verschillende experten maar

Podcast reviewed: Onbespreekbaar

Deze week vertel ik je meer over… ONBESPREEKBAAR door Jef Willem en Nicolas Overmeire Onbespreekbaar is ondertussen een gekende podcast over mentale gezondheid. Dit is